Nieuws zo
17-3
2024

Is 2x per week trainen genoeg?Om maar met de deur in huis te vallen, wij vinden van wel. En dat vinden we natuurlijk niet zomaar, daar hebben we veel informatie over verzameld, onderzoeken bestudeerd, met de KNHB over gesproken en we zien ook in de praktijk genoeg voorbeelden dat het kan.


De aanleiding voor het stuk is dat wij als bestuur met enige regelmaat het verzoek krijgen om het aantal trainingen op te schroeven en ook deze keer las ik een stuk op hockey.nl over MO16-1 dat landelijk speelt en 2x per week traint, dat bleef doen en in de competitie heel goed mee kan.


Wellicht is het goed om de gedachten achter de jeugdopleiding nog een keer met jullie te delen. Een drietal zaken nemen wij mee in onze overwegingen.


1: "een leven lang hockey”. Dit betekent het streven dat kids, die bij MOP hockey spelen, het spel zo leuk vinden, dat ze gedurende hun hele jeugd en in hun latere leven ook blijven hockeyen (al dan niet bij MOP). We willen voorkomen dat de kids op latere leeftijd (O16-O18) vroegtijdig afhaken omdat ze hockey moe zijn.


2: Daarnaast dragen we graag bij aan het algeheel welzijn van onze mop-kids door de balans tussen de sport, leren, studie en sociale ontwikkeling van het kind te bewaken, met name in de jongere leeftijdsklassen (t/m O14). 


3: Bovendien maakt ruimte voor andere sporten een meer brede motorische ontwikkeling mogelijk en er blijkt uit velerlei onderzoek, dat maakt uiteindelijk betere hockeyers. 


Om deze doelen te kunnen bereiken trainen alle teams O12 en O14  2 x1,5 uur per week. In de week is er zo ruimte voor andere zaken (balansbewaking) en wordt voorkomen dat kids "hockey moe” worden. We voorkomen zo ook dat kinderen fysiek en mentaal overbelast worden en geven zo meerdere sporten de ruimte.


En natuurlijk willen we winnen maar dat betekent voor ons 'winst boeken'. Tot en met O14 zijn we vooral aan het opleiden wat betekent —> iedere week een beetje beter t.o.v. de week ervoor en dat is dan de winst die we boeken. Daarbij is de kwaliteit van de trainingen belangrijker dan de kwantiteit. En daar zetten we ons dan met het oprichten van de hockey academie voor in. 


N.B. Dames 1 op MOP heeft ook twee trainingsdagen door de week, ook hier blijft het balans houden van sport, privé en werk super belangrijk om plezier te houden in de hockey sport.

 

We realiseren ons dat dit voor fanatieke coaches en ouders overkomt alsof MOP niet op hoog niveau wil kunnen meespelen. Niks is minder waar. Maar we nemen de conclusies uit bovengenoemde onderzoeken graag ter harte en hebben daarom ons beleid hierop gebaseerd.

 

Plezier en prestatie gaan wat ons betreft hand in hand en kan ook met het 2x per week trainen worden bereikt. Heb je er vragen over, dan weet je ons te vinden!


Tot snel, tot op MOP


Lara Runne                     Eric Oschatz

Voorzitter                       Bestuurder jeugdzaken

Nieuws afbeelding

Reacties

Fiene Stribos

17-3-2024 @ 15:50:29 |Ik vind 2 keer trainen wel genoeg want anders word het wel te veel

 
Marjanka Houben

17-3-2024 @ 15:50:58 |👍🏻

 
Michiel van Boxtel

17-3-2024 @ 16:09:59 |Ik vind persoonlijk voor een elftal als MD7 een keer trainen ook wel voldoende. Maar als eerste teams 3 keer willen trainen, snap ik het ook.

 
Rob van Boxtel

17-3-2024 @ 16:34:09 |Goed verhaal.

 
Maurits Hesselmans

17-3-2024 @ 17:24:11 |Ik vind voor de selectie teams 3x wel goed

 
Fiene Kennis

17-3-2024 @ 19:25:16 |Goed verhaal, ik zou dit ook doortrekken naar breedteteams vanaf de M016, zeker wanneer deze behoefte er is

 

Reageer op het nieuws