Nieuws zo
21-11
2021

Mental coach Nick Isbouts: “Al je kwaliteiten bewust kunnen inzetten, daar draait het om”

Mental coach Nick Isbouts is een mooi voorbeeld van een sponsor die onze vereniging verrijkt met kennis en expertise. Hij deed dat enkele jaren geleden met MC1, naast Toon Siepman. Nu is hij adviseur van de Technische Commissie van MOP en bekommert zich vooral om de mentale gesteldheid van (top)hockeyers. "Het zal je verbazen welk gereedschap iedere sporter bij zich heeft.”

Nick Isbouts is al lange tijd in en rond MOP te vinden, zijn kinderen hebben er gehockeyd en hij zelf was vele jaren coach en begeleider van hun teams. "Ik had een mooie functie bij een beursgenoteerde onderneming, maar na hectische buitenlandse jaren besloot ik sportpsychologie te gaan studeren. Het trok mij veel meer om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen,” verklaart hij zijn switch naar de (top)sport.

Software in je hoofd
Mentale coaching werd zijn ding: "Sporters hebben technische, tactische en fysieke kwaliteiten nodig om tot prestaties te komen. Die drie aspecten worden doorgaans voldoende getraind en of gecoacht tijdens de training en tijdens wedstrijden. Maar een vierde kwaliteit is onmisbaar, en dat is het mentale stuk. Knetterhard kunnen lopen, je pass waanzinnig goed plaatsen, de techniek in huis hebben voor een snoeiharde backhand flats, het kan allemaal. Maar de ‘software’ in je hoofd om in het veld al die kwaliteiten op het juiste moment en op het juiste niveau in te zetten moet er ook zijn. Sommige jongens en meisjes ervaren wedstrijddruk of zijn snel afgeleid. Teveel spanning is ook een gamechanger, of je maakt kort voor de wedstrijd nog wat vervelends mee. Het is precies dat mentale aspect waaraan ik graag sleutel.”

Zelfvertrouwen bevorderen
Nu adviseert Nick de TC van MOP over de opleidings- en trainingsprogramma’s voor trainers en coaches, om hen te outilleren voor dat mentale aspect. "Trainers en coaches zijn van grote invloed op de kwaliteit van het hockey van de kids. Ze gaan dat inzien en krijgen tegelijk handvatten om de kinderen zelf aan hun mentale kwaliteiten te laten werken. Dat kunnen allerlei oefeningen zijn, maar de kinderen beschikken zelf ook over een gereedschapskist vol instrumentarium waarmee ze het voor zichzelf fijner kunnen maken. 

Trainers en coaches moeten een positieve instelling hebben, het zelfvertrouwen bij de kinderen bevorderen, daar gaat het om bij mental coaching. Want naarmate de belangen groter worden, de kinderen ouder worden of hoger gaan hockeyen, moet succes niet van toeval afhangen. Dan moeten de verschillende kwaliteiten heel welbewust worden ingezet. Zodat complete spelers ontstaan die bovendien heel veel plezier beleven aan het spelletje. Daar word ik blij van.”



Nieuws afbeelding