Nieuws zo
3-9
2023

BD - INTERVIEW 100 JAAR MOP MET PRECIOUS OUD & DYMPH DE JONGE

Bij Maakt Onderling Plezier(MOP) gaat het toch ook om winnen; honderdjarige club onderscheiden

VUGHT - MOP staat nog steeds voor ‘Maakt Onderling Plezier’, maar in honderd jaar kwam er veel meer kijken bij het hockeyen dan alleen plezier maken. Zaterdag kreeg de eeuweling daarvoor de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Roderick van de Mortel.

Peter de Bruijn 03-09-23, 11:00

Laatste update: 11:32

Bron: BD


,,We zijn als gemeente trots op de nieuwste eeuweling. Vooral ook omdat de club naast de hockeysport veel aandacht heeft voor de persoonlijke, geestelijke en de maatschappelijke ontwikkelingen”, aldus de burgemeester.


Omdat het officiële gedeelte flink uitliep was er op het podium geen tijd meer voor de vier sprekers die elk 25 jaar van MOP-geschiedenis vertegenwoordigen. ,,Mensen werden wat ongeduldig, hadden waarschijnlijk liever een drankje”, zegt Dymph de Jonge - De Graaf (76) die al 65 jaar lid is van MOP.


Landskampioen in de zaal

De Jonge is ook oud-international: ,,De dames van MOP zijn in de jaren zeventig twee keer achter elkaar in de zaal landskampioen geweest. Dat was ook het hoogtepunt in mijn hockeycarrière. Van besturen tot het trainen van G-hockeyteams. Ik heb het allemaal gedaan. Ben een echte ‘Mopper’. MOP is een stuk van mijn leven.”


De 16-jarige Precious Oud uit Vught heeft meegeluisterd. Ze is aanvaller bij het eerste team van MOP dat nu in de promotieklasse speelt. ,,Mijn vriendinnen hockeyen hier. Het is heel gezellig als ik ‘op’ MOP ben. Bovendien kan ik hier op topniveau hockeyen. Ik hockey ook bij de Nederlandse jeugd onder de 16. Of ik ooit de nieuwe Maartje Paumen wil worden? Liever Felice Albers, Frédérique Matla of Xan de Waard. Dat zijn mijn voorbeelden.”


G-hockey

,,Precious is heel handig aan de bal en zo snel dat de rest haar moeilijk bij kan houden”, heeft ‘expert’ Dymph gezien. Dymph speelde ooit in team Nederland B en heeft enkele interlands voor oranje in de zaal gespeeld. ,,Ooit in Duitsland voor zowat 20 duizend toeschouwers”, herinnert ze zich nog. ,,Ik heb in Vught in de negentiger jaren het G-hockey met verstandelijk beperkte sporters mede opgezet. Fantastisch om te doen. Met de echte PSV-bus naar Amsterdam. Daar werd ons G-team nationaal kampioen.”


Het huidige eerste MOP vrouwenteam hockeyt anno 2023 dus in de Promotieklasse net onder de Hoofdklasse. De MOP-mannen hebben ooit hoog gespeeld, maar zijn nu volgens experts vooral een team voor de gezelligheid.


‘Niet alleen lang leve de lol’

,,Plezier is uiteraard belangrijk. Maar je staat toch ook op het veld om te winnen”, weet Dymph. ,,Niet steeds maar ‘lang leve de lol’”, zegt ze. ,,Winnen kan ook lol betekenen. Daarom is het belangrijk dat het prestatiehockey ook in Vught blijft. Ik heb het ooit gezien bij EMHC uit Eindhoven met strafcornerkanon Fieke Boekhorst. Die speelden op gegeven moment in de derde klasse. Dan tel je niet mee in hockeyland. EMHC is gefuseerd met Oranje Zwart en is Oranje Rood geworden.”

,,Wat MOP voor mij betekent? Een uitlaatklep. Ik kom hier nog steeds om te genieten langs de hockeylijn”, zegt Dymph, die in 14 jaar zeker enkele honderden wedstrijden voor MOP dames 1 heeft gespeeld. ,,Je kent na 65 jaar veel gezichten in het hockey.”


‘Hockeypassie delen’

,,Ik ben hier zo’n beetje elke dag”, zegt Precious. ,,Hoeveel wedstrijden ik in het eerste heb gespeeld? Tot nu toe zo’n twintig keer”, schat Precious die de op een na jongste bij het eerste is. ,,Een eeuw MOP? Bij ons keek iedereen vóór de zomer al uit naar dit feest. Veel ‘Moppers’ komen deze dagen terug om elkaar weer te zien, bij te kletsen en de gezamenlijke passie voor hockey met elkaar te delen.”Nieuws afbeelding

Reacties

Marjanka Houben

5-9-2023 @ 19:09:38 |Wat een grote eer en wat een leuk artikel

 

Reageer op het nieuws