Zaalhockey


Algemeen

In de periode dat er geen veldhockey competitie is (december, januari, februari), wordt er door verschillende teams deelgenomen aan de zaalcompetitie van de hockeybond. Zaalhockey biedt nieuwe uitdagingen ten opzichte van het veldhockey. Je traint technische, tactische en motorische vaardigheden op een andere manier en in een andere omgeving. Dat is goed voor je ontwikkeling als speelster/speler. We zien ook terug dat kinderen na het zaalseizoen zijn gegroeid in hun hockeyspel wat het voorjaarsseizoen op het veld ten goede komt.

Om die reden proberen we zoveel mogelijk teams te laten hockeyen in de zaal. In het verleden is dit niet voor alle teams gelukt en dat kwam door een gebrek aan zaalcapaciteit. Daarbij geven we als MOP – bij gebrek aan zaalcapaciteit – omwille van het leereffect de voorkeur om de eerste keuze voor zaalhockey te laten aan de jongere teams (opbouwend van ‘onder 10’ naar ‘onder 14’) voordat eventuele extra capaciteit wordt ingezet voor andere teams in de ‘onder 16’ en ‘onder 18’ lijnen.

Locaties

De thuiswedstrijden worden normaliter allemaal gespeeld in Sporthal de Sprankel in Haaren (Sportlaantje 2 Haaren).

Trainingen vinden plaats in de Sprankel (Haaren), Braken (Boxtel), Elzenburg (Vught), HelvoirtHuis (Helvoirt) en Martinihal (Vught).

Trainingsschema

Het trainingsschema wordt normaliter in de loop van november gepubliceerd op de MOP site (en MOP app).

Contributie

De contributie voor zaalhockey is afhankelijk van het aantal keren dat er per week wordt getraind:
  • 1 keer trainen per week: EUR 100
  • 2 keer trainen per week: EUR 125

Zaalbenodigdheden

Ten opzichte van het veld zijn er extra benodigdheden voor deelname aan zaalhockey. Speelsters/spelers resp. teams regelen zelf het volgende aan materiaal:
  • Zaalhockeystick (veldstick is simpelweg niet toegestaan in de zaal)
  • Binnen gymschoenen (geen zwarte zolen)
  • Zaalhockey handschoen (dikke variant om optimaal beschermd te zijn)
  • Setje zaalballen voor de wedstrijddagen (veldballen zijn te zwaar en maken beschadigingen)
  • Hoezen en zaalgespen voor de keeper worden geleverd door MOP.

Uitvraag eerste helft van september

Om zoveel mogelijk maatwerk te kunnen leveren, zullen we in de eerste helft van september een uitvraag doen aan alle teams waarbij het uitgangspunt is dat iedereen in het team zal meedoen. Zoals gezegd is het uitspreken van de wens tot deelname aan de zaalcompetitie geen garantie op daadwerkelijke inschrijving. We doen onze uiterste best om alle geïnteresseerde teams in te kunnen schrijven, maar helaas is dat tot nu toe nog geen enkel jaar gelukt.

Let op!
Indien een team zich aanmeldt bij deze uitvraag en later toch besluit zich terug te trekken, dan is dat om meerdere redenen niet handig. Allereerst blokkeer je mogelijk een ander team van deelname omdat de zaalcapaciteit nu eenmaal beperkt is. Daarnaast kost terugtrekking geld, omdat de KNHB hiervoor een boete in rekening brengt aan MOP en ook het inschrijvingsgeld van het team niet zal worden terugbetaald. Om deze redenen zal MOP de kosten van inschrijving en de boete in rekening brengen aan het team dat zich uiteindelijk besluit terug te trekken.

Planning

De planning voor de voorbereiding op het zaalseizoen ziet er als volgt uit (een en ander onder voorbehoud, vanwege de afhankelijkheid van de communicatie vanuit de hockeybond):
  • Eerste helft september: uitvraag wens aan MOP teams om mee te kunnen doen aan zaalseizoen 2024-2025
  • Midden september: aanmelden teams plus beschikbaarheid de Sprankel voor competitiewedstrijden doorgeven aan hockeybond (door MOP)
  • Eerste helft november: indicatief trainingsschema (dagen/tijden/locatie – exacte data volgen na publicatie competitieschema door hockeybond)
  • Midden/3e week november: informatieavond op MOP
  • Midden/3e week november: publicatie wedstrijdschema door hockeybond
  • Laatste week november: definitief trainingsschema (incl. definitieve data/tijden/locatie). In het definitieve schema willen we rekening houden met de speeldata van de teams. Teams die al snel in december starten, krijgen voorrang ten opzichte van teams die pas later starten, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de beperkte beschikbaarheid van zaalcapaciteit en trainers.

Wat verwacht MOP van de deelnemende teams?

We zullen voorafgaand aan de start van het zaalseizoen een en ander uitgebreid toelichten, waarschijnlijk ook weer middels een informatieavond (ergens 2e helft van november), maar in het kort verwachten we van de teams (dit wordt veelal georganiseerd door de teammanagers) het volgende:
  1. Wedstrijd indeling maken: er mogen maximaal 12 spelers/speelsters worden ingeschreven per wedstrijdformulier, dus vooraf moet bepaald worden wie per wedstrijd of per week op de tribune moet zitten.
  2. Scheidsrechters (2) regelen voor elke thuiswedstrijd: alle teams spelen meerluiken, daarvoor wordt verwacht dat de teams 2 scheidsrechters per wedstrijd regelen voor alle thuiswedstrijden van het meerluik, dus ook voor de niet-MOP wedstrijden. Mocht de hockeybond een verandering doorvoeren in deze regel, dan laten we jullie dat uiteraard weten.
  3. Zaalwachten: de manager verdeelt de zaalwacht diensten binnen het team en geeft deze uiterlijk een week voor de wedstrijd door aan de zaalhockey commissie. Over de taken van de zaalwacht zullen we nog separaat communiceren.
  4. Tijdwaarnemer regelen voor elke thuiswedstrijd: net als scheidsrechters voor alle thuiswedstrijden, regelen de teams 1 tijdwaarnemer per wedstrijd voor alle thuiswedstrijden van het meerluik, dus ook voor niet-MOP-wedstrijden.

Vragen?

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen via [email protected]. Mocht je team onverhoopt niet zijn ingedeeld voor zaalcompetitie, terwijl je wel die wens hebt geuit, neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar een alternatief programma.